Εκτύπωση
Κατηγορία: Νέα για γεωργούς

Εν όψει της έναρξης περιόδου δακοκτονίας έτους 2015 από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Όπως είναι ήδη γνωστό από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, ο διαγωνισμός για την υπ. αριθ. 42862/2-04-2015 διακήρυξη της Διεύθυνσης Οικονομικού της Περιφέρειας Κρήτης, που αφορά στην εύρεση εργολάβων δολωματικών ψεκασμών κηρύχθηκε άγονος για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Η Δ/νση Οικονομικού της Περιφέρειας Κρήτης καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, θεωρούμε δε ότι είναι πολύ κοντά στην επίλυση του προβλήματος.

 

Παρόλα αυτά όμως στην παραλιακή ζώνη της Περιφερειακής Ενότητας (πρώιμες περιοχές), θα πρέπει να ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός το αργότερο εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Στο διάστημα αυτό οποίο εκτιμούμε ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάδειξης εργολάβων. Αν ο πρώτος ψεκασμός καθυστερήσει η επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας δεν είναι εξασφαλισμένη.

Για τον λόγο αυτό καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί της παραλιακής ζώνης όπως προχωρήσουν σε δολωματικούς ψεκασμούς ει δυνατόν σε συλλογικό επίπεδο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ετικέτας. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται τις πρωινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή), να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και να ενημερώνονται οι περίοικοι.

Τονίζουμε επίσης ότι η χρονιά είναι οψιμότερη όσον αφορά στην καρπόδεση από προηγούμενες χρονιές και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει ακόμη λόγος ανησυχίας για τις οψιμότερες περιοχές. Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιοκάρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι). Οι παραγωγοί των περιοχών αυτών θα ενημερωθούν αν παραστεί ανάγκη με επόμενα δελτία τύπου.

Τηλ. επικοινωνίας 28213-46541-43-23, 28220-22005

[Πηγή: cretalive.gr]