Η πρώτη μέρα (14 Οκτωβρίου 2016) από τη Λαϊκή Συνέλευση για το μέλλον της διατροφής μας έκλεισε με μια πολύ ενδιαφέρουσα και θετική ομιλία από τον καθηγητή φαρμακολογίας κ. Channa Jayasumana από το πανεπιστήμιο Rajaarata της Σρι Λάνκα.

Μετά από επιδημιολογικές και άλλες επιστημονικές μελέτες των τοπικών επιστημόνων αποδείχθηκε ότι πολλές ασθένειες των νεφρών και αντίστοιχοι θάνατοι αγροτών που παρατηρήθηκαν την τελευταία δεκαετία οφείλονταν στην δραστική ουσία glyphosate που περιλαμβάνεται σε ζιζανιοκτόνα όπως πχ. το Ράουνταπ της Μονσάντο.

Έτσι η Σρι Λάνκα βασισμένη στην τοπική επιστημονική γνώση είναι η πρώτη χώρα στην υφήλιο που απαγόρευσε τη χρήση αυτής τη δραστικής ουσίας των Δεκέμβριο του 2014.

Θυμίζουμε ότι στην Ευρώπη γίνεται μεγάλη μάχη για το θέμα αυτό μετά από τον πρόσφατο χαρακτηρισμό της ουσίας ως πιθανός καρκινογόνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Φέτος τον Ιούνιο έληγε η άδεια χρήσης της, οι εταιρίες είχαν ζητήσει ανανέωση για άλλα δεκαπέντε χρόνια, τους δόθηκε μόνο παράταση για ένα χρόνο, ορίστηκαν νέες επιστημονικές έρευνες και η κομισιόν προτείνει στα κράτη μέλη να την επιτρέπουν προσωρινά μόνο για επαγγελματική χρίση και όχι πλέον στα πάρκα και στις παιδικές χαράς και στους ερασιτεχνικούς κήπους όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι μια μικρή χώρα της Ασίας μας δείχνει το δρόμο για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Για το Πελίτι

Βάσω Κανελλοπούλου και Παναγιώτης Σαϊνατούδης

[ΠΗΓΗ: ΠΕΛΙΤΙ]