Εκτύπωση
Κατηγορία: Νέα για γεωργούς

Στις 14 Οκτωβρίου 2016 στη Λαϊκή Συνέλευση της Χάγης, ο Πέρση και η Λουίζα Σμάισερ Καναδοί αγρότες ειδικευμένοι κυρίως στην καλλιέργεια ελαιοκράμβης και στην επιλογή και παραγωγή σπόρων μας είπαν ότι «το 1998 ξαφνικά τους ήρθε επιστολή από τη Μονσάντο ότι καταπάτησαν την Γ.Τ.Ο πατέντα της. Οι ίδιοι τότε δεν είχαν ιδέα τι σημαίνει Γ. Τ. Ο. και έμειναν κατάπληκτοι», αργότερα έμαθαν ότι η εταιρία απασχολούσε 30 άτομα στην περιοχή τους για να αστυνομεύει τους αγρότες και τα χωράφια τους. Η Μονσάντο ισχυριζόταν ότι στο κτήμα των Σμάισερ ανιχνεύτηκε γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη και τους έκανε μήνυση γι’ αυτό.

Βέβαια ο γενετικά τροποποιημένος σπόρος μεταφέρθηκε στο κτήμα τους από τον άνεμο κ.λπ. παρόλα αυτά σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να πληρώσουν δικαιώματα στη Μονσάντο. Οι περισσότεροι αγρότες που υφίστανται τέτοιες απειλές-και είναι πολλοί- συμβιβάζονται με την εταιρία γιατί δεν αντέχουν τα νομικά έξοδα. Το ζεύγος Σμάισερ αρνήθηκε να το κάνει και μπήκε σε μια τρομακτική περιπέτεια που κράτησε εφτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κόντεψαν να χάσουν και το αγρόκτημα και το σπίτι τους από τα έξοδα για τις δίκες. Τελικά υπήρξε διεθνής κινητοποίηση για την οικονομική και ηθική τους υποστήριξη και η τελική απόφαση του δικαστηρίου δεν τους υποχρέωσε να πληρώσουν κάτι στη Μονσάντο αλλά δυστυχώς η απόφαση δέχθηκε ότι η πατέντα ισχύει για όποιο φυτό βρεθεί με το πατενταρισμένο γονίδιο άσχετα από πού προέρχεται η επιμόλυνση.

Είναι σαφές ότι αυτοί οι απαράδεκτοι νόμοι πρέπει να αλλάξουν γιατί οι εταιρίες αποκτούν δικαιώματα σε ανώτερες μορφές ζωής αν αυτές περιλαμβάνουν ένα πατενταρισμένο γονίδιο. Δηλαδή αποκτούν δικαιώματα στη ζωή μας.

«Οι πατέντες προϋποθέτουν εφεύρεση αλλά η ζωή δεν είναι εφεύρεση των εταιριών» συμπλήρωσε η Δρ. Βαντάνα Σίβα.

Για το Πελίτι

Βάσω Κανελλοπούλου και Παναγιώτης Σαϊνατούδης

[ΠΗΓΗ: ΠΕΛΙΤΙ]