Της Βάσω Κανελλοπούλου

Αδικαιολόγητη (!) χαρακτήρισαν οι δικηγόροι της Μονσάντο την πρόσφατη ένταξη της γλυφοσάτης στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών στην Καλιφόρνια και προσέφυγαν στα δικαστήρια. Ως επιχείρημα χρησιμοποιούν την «επιστήμη και το νόμο»! Το ζιζανιοκτόνο Round up έχει ως δραστική ουσία τη γλυφοσάτη και έχει ήδη χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από τότε μαίνεται ένας πόλεμος για απαξίωση των ευρημάτων νοσηρότητας ενώ οι ψεκασμοί σε δημόσια πάρκα, γήπεδα γκόλφ και αγροκτήματα συνεχίζονται.

Πολλοί επιστήμονες είναι υπέρ της απαγόρευσης του ζιζανιοκτόνου και απόσυρσης του από την αγορά και άλλοι επιστήμονες είναι υπέρ της παραμονής του διότι όπως ισχυρίζονται, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις. Φυσικά η εταιρία επικαλείται την «επιστήμη» αναφερόμενη αποκλειστικά στη μια πλευρά.

Ο πόλεμος του Round up και της γλυφοσάτης στα πλαίσια του οποίου δίνονται πολλές καθημερινές μάχες, μου θυμίζει την ιστορία με τον αμίαντο: Επί 100 ολόκληρα χρόνια υπήρχε « επιστημονική» διαμάχη τύπου θρίλερ, και χρειάστηκε να αρρωστήσουν και να φύγουν πρόωρα από τη ζωή πάρα πολλοί άνθρωποι, μέχρι να απαγορευτεί τη δεκαετία του 1960. Δυστυχώς όμως οι συνέπειες του αμιάντου συνεχίζουν ακόμα να προκαλούν ανθρώπινο πόνο. Σας θυμίζω ακόμα εκείνο το περίφημο παρασιτοκτόνο DDT με το οποίο ψέκαζαν τα πάντα μέχρι και τα ξυρισμένα κεφαλάκια των παιδιών για τις ψείρες: Απαγορεύτηκε τη δεκαετία του 1970 αλλά ακόμα ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα με ότι συνέπειες μπορεί να έχει για τα ευπαθή άτομα ιδίως τα μωράκια.

 

[ΠΗΓΗ: ΠΕΛΙΤΙ]