Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος

Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το περίφημο «Αλογάκι της Παναγίας» που σέβεται ο κόσμος και συνήθως δεν το ενοχλεί αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα αλλά και άγνωστα στην πραγματικότητα έντομα για τις ιδιαιτερότητες του. Έχει μήκος 5-7 εκατοστά και το επιστημονικό του όνομα είναι Mantis religioza, η λέξη mantis προέρχεται από την ελληνική λέξη Μάντις και όχι ο μάντης ( Mantes). Μάντις , αρχαίο ελληνικό όνομα από το μαίνομαι.

Μάντιος γιος του Μελάμποδα (που πάντως ήταν ιατρός και μάντης) και της Λυσίππης, αδελφός του Αντιφάτη, πατέρας του Κλείτου και παππούς του Κοιράνου — ή πατέρας του Οϊκλέους και παππούς του Αμφιαράου

Μεταφράζοντας την επιστημονική του ονομασία θα λέγαμε ότι πρόκειται για τον «θρησκευόμενο μάντη». Πρόκειται για ένα από τα πιο αδίστακτα και αιμοβόρα πλάσματα της φύσης και δεν έχει να κάνει τίποτα με το θεϊκό όνομα του.. Έχει απίστευτη ικανότητα να στοχεύει και να εγκλωβίζει το θήραμα του σε ασύλληπτα γρήγορους χρόνους και να το σκοτώνει ακινητοποιώντας το με το ρύγχος και τα μακριά και σαν πριόνια πόδια του, που αγκαλιάζουν το θύμα και δεν του δίνουν περιθώρια διαφυγής...

Eίναι σχεδόν διπλάσιο και πάντα μεγαλύτερο από το αρσενικό και πιο επιθετικό.. Είναι τόσο αιμοβόρο που την ώρα του ζευγαρώματος ακριβώς τη στιγμή που το αρσενικό εκσπερματώνει και αφήνεται πιο χαλαρό με μια απίστευτα γρήγορη κίνηση το θηλυκό γυρίζει και σκοτώνει το αρσενικό την ώρα που το γονιμοποιεί και διαιωνίζει το είδος! Συνήθως το αποκεφαλίζει με συνοπτικές κινήσεις και στη συνέχεια το καταβροχθίζει παίρνοντας πίσω τη χαμένη ενέργεια που «σπατάλησε» κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνευρέσεως με το αρσενικό.

Τρώγοντας το θηλυκό το σώμα του αρσενικού, παίρνει αρκετές πρωτεΐνες τις οποίες αργότερα χρειάζεται για να θρέψει τους κοινούς απογόνους τους που θα έρθουν στον κόσμο μετά την επιτυχημένη συνουσία.

[ΠΗΓΗ: biokipos.blogspot.gr]